Ukens kulturminne

Stolsvatn dam

Dammen ligger i sydenden av Stolsvatnet i Hol kommune nordøst for Hallingskarvet med atkomst langs bilvei fra Hol. Dammen var del av Holsutbyggingen i Hallingdal, etterkrigstidens første store utbygging. Oslo Lysverker var den gang eier.

Stolsvass4_web
Flerbuedammen bak den nye fyllingsdammen. Foto: Hilde Harket, NVE.

Dammen sto ferdig i 1948 og består av 13 buer i armert betong, er 18 meter på sitt høyeste og har en samlet kronelengde på 520 meter. I lang tid har lokalbefolkningen uttrykt frykt for at flerbuedammen skal ryke. Dammen er tatt ut av bruk og 2009 erstattet av en ny fyllingsdam nedenfor den gamle. Det er per dags dato ikke avklart hva som skal skje med den gamle damkonstruksjonen. Den nye fyllingsdammen fikk av den norske damkomiteen i 2010 en hederspris for anlegg i vassdrag kalt ”Damkrona”. Begrunnelsene var den tekniske løsningen som ivaretar dagens strenge sikkerhetskrav for fyllingsdammer samt landskapsmessige og estetiske kvaliteter. Flerbuedammen var for sin tid meget stor, og ikke minst spesiell i sin utforming. Den er den største av to vertikalstilte flerbuedammen i Norge, hvilket gjør den spesiell. Flerbuedammer anses å være av det mer elegante slaget i dambyggingens historie. I nordenden av Stolsvatnet ligger Turistforeningens hytte Iungsdalshytta. Dammen er tilgjengelig både for fotturister i fjellet og med bil.

Flerbuedam Stolsvatn
Foto: Hilde Harket, NVE.

Vurdering

Flerbuedammen ved Stolsvatn er på grunn av sin utforming helt spesiell. De mange buene er iøynefallende. Den er også spesiell fordi den er av dem som har vært mest omstridte i forhold til damsikkerhet etter 2. verdenskrig. Dam Stolsvatn er en av to gjenværende vertikalstilte flerbuedammer i Norge. Dammen inngår i Hol I kraftverk som har fått status nasjonalt bevaringsverdig i prosjekt Kulturminner i norsk kraftproduksjon i 2006.

Kilder

Norconsult (2001): Dam Stolsvatn – Revurdering av dam, oppdragsrapport 3341700

Stensby, Kjell Erik & Moe, Margrethe (2006): Kulturminner i norsk kraftproduksjon. Oslo: Norges vassdrags- og energidirektorat, rapport nr 2/2006

www.e-co.no

http://jarle.nve.no/nncold/index.php?option=com_content&task=view&id=89&Itemid=23 : NNCOLD, om Damkrona 2010

Lenker

Dammer som kulturminner

E-CO om bygging av ny dam Stolsvatn

Les mer om kulturminner hos Buskerud fylkeskommune

 

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s