Ukens kulturminne

NVE-M29-h059Ukens kulturminne er en limnigraf fra ca 1920, produsert av den tyske produsenten A.Ott, Kempten, Bayern. Limnigrafen brukes til å registrere vannstanden automatisk på et sted i et vassdrag, og er derfor et selvfølgelig apparat i den hydrologiske verktøykassen. Vannføringen i m3 /s leses ut av kurven som skriveren lager på papiret. Denne godt brukte limnigrafen er den eldste som finnes i NVEs samling. Det finnes også få slike som er bevart i Norge, og NVE har derfor et spesielt nasjonalt ansvar for å ta vare på disse instrumentene.

Staupåga limnigraf. vst. 0,48
Foto: Lars Evan Petterson, NVE, Svartisen – Saltfjell 1973. Legg merke til limnigrafen inne i målestasjonshuset.

I dag brukes ofte mer avanserte elektroniske loggere som av og til er utstyrt for fjernavlesning. NVE har det nasjonale hovedansvaret for å samle inn, registrere og behandle data om vannstand og vassføring. Historisk data fra vannføringsstatistikk er viktig for å overvåke den hydrologiske tilstanden og utviklingen i vassdragene med tanke på vannføringsprogoser og flomvarsling.

Her har dere linken til et tidligere blogginnlegg om vannstrømningsmåleren, et annet viktig verktøy i hydrologenes hverdag: https://museumsordningen.wordpress.com/2013/07/31/strommaleren-en-bauta-i-nves-historie/

 

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s