Ukens kulturminne

Deponidam 1

Dammen er anlagt i sydenden av Gauknetjørna og tilknyttet driften av dagbruddet på Tellnes bergverk, øst for Jøssingfjorden i Sokndal. Europas største ilmenittforekomst (titanjernstein) ligger i Tellnes.

deponidam 1 dag backhe 4 1993
Deponidam 1, 1993. Foto: Dag Bachke, NVE.

Selskapet Titania A/S har stått for driften på Tellnesbruddet siden 1960-tallet, og er blant verdens største produsenter av titanmineraler. Ilmenittkonsentrat brukes til å lage hvitt titanpigment, som brukes i maling, papir og plast. For å drive virksomheten trengs driftsvann og avløpsvannet må deponeres. Vannet fra driften føres over i et deponi der finstoffet synker til bunn og avleires, et såkalt slamdeponi. Dam 1 sto klar til dette formål i 1993. Den ligger 200 meter over havet, er 70 meter høy og damkronen har en lengde på 420 meter. Den er bygget på berg og er en steinfyllingsdam med filterduker og støttefyllinger. Dammen skiller seg fra ordinære fyllingsdammer ved at den i stedet for tetningskjerne har en kombinasjon av stein og filterduk. Filtrene sørger for at vannet fritt kan gå gjennom dammen, mens fine steinpartikler holdes tilbake. Avrenningen fra dammen måles kontinuerlig. Dammen vil bli påbygd etappevis alt etter kapasitet og behov. Dam 1 er den største av tre deponidammer ved Tellnesanlegget. Jøssingfjord er utskipningshavn for gruvevirksomheten. Ved Jøssingfjordsenteret planlegges aktiviteter i tilknytning til temaene vannkraft og gruvedrift.

deponidam 1 dag bachke 2 1993
Deponidam 1, 1993. Foto: Dag Bachke, NVE.

Vurdering

Dammer relatert til eksisterende gruvedrift er det få av i Norge. Med hensyn til sin funksjon er dammen derfor sjelden. Som deponidam er den meget stor. Selve damkonstruksjonen, som nærmest kan kalles en dynamisk landskapsformende struktur på grunn av påbygninger, er uvanlig blant norske dammer.

Fred Wenger - 2015 - NVE
Dammen med etablert vegetasjon i 2015. Foto: Fred Wenger, NVE.
Untitled
Kart: NVE.

Kilder

Per A. Smedberg, Titania A/S

www.jossingfjord.no

Lenker

Dammer som kulturminner

Les mer om kulturminner hos Rogaland fylkeskommune

 

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s