Ukens kulturminne

Forbygning mot flom og erosjon i Manndalselva ved Steinlien

Manndalselva renner gjennom Manndalen som ligger mellom Skibotndalen og Kåfjorddalen. Elva renner ut i Kåfjorden ved Løkvoll. Manndalselva er blant de vassdragene i Nord-Norge som har store flom- og erosjonssikringsanlegg. Ved Steinlien, 1,8 km sør for Løkvoll, er det bygd et terrassert sikringsanlegg som både gir erosjons- og flomsikring. Anlegget er 250 m langt, og bygd av liten stein. Anlegget beskytter jordbruksområder. Deler av det eldre anlegget er intakt.

Gunnar Kriatiansen - NVE
Manndalselva. Foto: Gunnar Kristiansen, NVE.

Planleggingen av sikringstiltaket ved Steinlien startet i 1940. Det foreslåtte anlegget er beskrevet slik: ”Det er arbeidet ut plan for en 220 m lang gjennomsnittlig 0,45 m tykk melkledning av sprengt stein og med videreføring som sperreverk og avsluttende steinkake i 25 m’s lengde videre nedover”. Det er noe uklart når anlegget ble påbegynt, men ifølge arkivkilder var anlegget under bygging i 1948. Det ble rapportert inn skade på deler av anlegget på 1990-tallet, og det ble påbegynt reparasjonsarbeid i 1993.

Vurdering

Anlegget er godt bevart, manuelt utført, og består av forholdsvis liten stein. Det er gjennomført miljøtilpasning av flere anlegg langs Manndalselva i henhold til helhetlig plan. Anleggene her er tradisjonelt blitt bygd med store, kantete stein. Dette anlegget er beholdt i sin opprinnelige stand med tanke på dets særegenhet. Manndalselva er et vernet vassdrag.

Arkiv:

Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 4284

Lenker

Kulturminner i vassdrag

Les mer om kulturminner hos Troms fylkeskommune

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s