Ukens kulturminne

Stemmestølsdammen

Stemmestølsdammen er en murdam anlagt for å overføre deler av vannføringen fra Valedalselva til sag og kvern på Valen Gård. Dammen ligger på 300 meters høyde i typisk vestlandsk fjellskogterreng. Den ligger tre km vest for Valen, og kan nåes langs en skogsbilvei.

valen.270510.hmn28
Stemmestølsdammen. Foto: Helena Nynäs, NVE.

Dammen er ca 32 m lang, en meter høy og 1,5-3 meter bred. Dammen er ikke i bruk lenger. Den er noe gjengrodd. I Valedalselva finnes flere dammer av ulik type, alder og funksjon. Stemmestølsdammen antas å være den eldste dammen, trolig helt tilbake til 1600-tallet. Valen gård har trolig aner tilbake til 1300-tallet. Det har vært to sager og en kvern nede ved elvemunningen, men det er kun tufter igjen av sagbrukene. Elva dammen inngår i har senere blitt utbygd med flere dammer i et reguleringssystem. Ned mot Valen ble det anlagt kraftstasjon for å forsyne Valen sykehus med strøm. Sykehuset ble bygd på tidlig 1900-tall i regi av Søndre Bergenhus amt. Sykehuset måtte være selvforsynt med strøm. Her ligger det i dag tre generasjoner med små kraftstasjoner på rekke og rad som har sin opprinnelse knyttet til sykehusdriften. Valedalsvatnet, der det står en murdam fra tidlig 1900-tall, er reguleringsmagasin for Valen kraftverk i dag.

Vurdering

Kulturlandskapet Stemmestølsdammen inngår i, med historie tilbake til 1600-tallet, representerer både kontinuitet og endringer i bruk av vassdrag. Dammen og det omkringliggende miljøet har en sammensatt historie om regulering og bruk av vassdraget fra tradisjonell gårdsdrift til tidlig 1900-talls sykehusdrift. Valen sykehus med sitt bygningsmiljø er foreslått fredet i Landsverneplan for helsesektoren fra 2010, og ble fredet i 2012. Les mer i Kulturminnesøk.

Kart
Kart: NVE.

Kilder

Rune Thorkildsen, Kvinnherad Energi (muntlig kilde)

www.valestiftinga.no

Lenker

Dammer som kulturminner

Les mer om kulturminner hos Hordaland fylkeskommune

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s