Ukens kulturminne – Porselen designet av Tandberg

Ukens kulturminne er et porselen fra Porsgrunn. I samlingen finnes suppeskål, frokosttallerken, middagstallerken, kaffekopp med skål, sukkerskål og melkemugge designet av Odd Tandberg til åpningen av NVE-huset i Middelthunsgate 29 i 1964. Porselenet ble fornyet i flere serier utover 60 og 70-tallet. Borden som strekker seg i en sirkel rundt tallerkener og kopper er inspirert av mønsteret i NVE-byggets rotunde. Porselenet var et element i Tandbergs integrerte kunst, der dekorelementer var en del av helheten i NVE-bygget.  Porselenet er ikke lenger i bruk i NVE, men er en del av gjenstandssamlingen.

 

Den 4,5 m brede utsmykkede rotunden i Middelthunsgate 29, som også ble designet av Odd Tandberg, strekker seg fra foajeen og opp seks etasjer i midten av bygget. Hele veien opp strekker dette geometriske, abstrakte mønsteret seg, hugget ut i sandblåst naturbetong. Mønsteret ser vi også igjen i endeveggen i foajeen.

M29 Rotunden
Rotunden rett etter bygging 1964
rotunde, camilla orten nve 2015.jpg
Rotunden under en utstilling i 2015. Foto: Camilla Orten/NVE

 

Rotunden fra 1064 er en av de fredete elementene i NVEs kontorlokaler og blir stående som en stolt del av arbeidshverdagen til  de ansatte i NVEs administrasjonsbygg. Se mer om bygget og utsmykningene i et tidligere blogginnlegg her: https://wordpress.com/post/museumsordningen.wordpress.com/4883

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s