Ukens kulturminne: Morseapparat

NVE-M29-t029

I gjenstandssamlingen vår har vi et morseapparat som vi vet svært lite om når det gjelder bruken i NVE. Den er produsert av Siemens  & Halske, Tyskland i ca 1910. Apparatet er i god stand, men mottakeren mangler.

Morseapparatet som oppfinnelse

Amerikaneren S. F. B. Morse hadde 1835 fremstilt en modell av en telegrafmottaker etter elektromagnetiske prinsipper, som etter en del forbedringer var så vidt fullkommen at den ikke avviker vesentlig fra typer som har vært i bruk helt til i dag.

Telegrafverket

Den norske Rigstelegraf (Telegrafvesenet og senere Telegrafverket Televerket) ble startet 1. januar 1855 med åpning av telegraflinjen mellom Christiania og Drammen. Innen 1865 hadde Norge et nett av telegraftråder som strakk seg fra sør til nord. Elektrisiteten revolusjonerte kommunikasjonsmulighetene i Norge og telgrafen gjorde det mulig å kommunisere raskt over lengre strekninger, også utenlands.

Det ble bygget stolperekker og luftlinjer over fjell og daler i Norge, mellom alle byer og større steder. Her ble det også opprettet telegrafkontorer, i likhet med postkontorer, der publikum kunne levere inn telegrammer. Mottatte telegrammer ble brakt ut av egne telegrafbud.

Siemens & Halske, Berlin Tyskland

Siemens & Halske (S&H) ble grunnlagt i Berlin i 1847 og ekspanderte raskt internasjonalt. De hadde opprettet avdelinger i St. Petersburg og London tidlig på 1850-tallet. De produserte og installerte kabler, telegrafer, signalsystem, måleapparat og mekaniske instrument. I 1882 hadde Siemens omkring tusen ansatte bare i Tyskland, og i 1890 hadde dette økt til tre tusen ansatte. Nye produkter som kom av elektrisitetsproduksjon, som telefon,generatorer, motorer, elektriske lys, trikker, industrielt utstyr etc. ble utviklet. Depresjonen i 1900-02 fikk Siemens til å gå sammen med selskapet Schuckert. Den delen av firmaet som arbeidet med høyspenning ble skilt ut fra S&H og slått sammen med de Schuckertfabrikkene som hadde spesialisert seg på høyspenning.

Kilder:

Lars Thue, Statens kraft 1890-1947; kraftutbygging og samfunnsutvikling, Universitetsforlaget: Oslo, 2006.

http://www.europas-historie.net/siemens.htm#siemens

https://lokalhistoriewiki.no/index.php/Telegraf

Telegrafi. (2009, 5. mai). I Store norske leksikon. Hentet 11. mai 2016 fra https://snl.no/telegrafi.

https://no.wikipedia.org/wiki/Telegrafverket

 

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s