Geir Grung og trafoene

 

 

stanavegen tyssedal_1986_Grung_sissel riibe 2009.jpg
Den orientalskinspirerte Stanavegen transformatorstasjon i Tyssedal (1986), tegnet av Geir Grung er et av de utvalgte kulturminnene i «Kraftoverføringens kulturminner». Foto: Sissel Riibe, 2009

 

Geir Grung kunne vi fortsatt med i det uendelige med sin spennende og utfordrende etterkrigsarkitektur. Han får derfor et blogginnlegg til.

Geir Grung er kjent for å være en av de mest fremtredende norske arkitektene etter 2 verdenskrig. Han var en stor formidler av brutalisme, japanskinspirert byggestil, rene konstruksjoner og solide materialer. Grung var en internasjonalt orientert arkitekt som hentet inspirasjon fra blant annet Arne Korsmo,  Le Corbusier og  Frank Lloyd Wright.

Grung hadde flere oppdrag for Hydro, Statnett og Statkraft (som frem til 1986, under navnet Statkraftverkene, var en del av NVE), og ble etterhvert kjent for sin industriarkitektur. Han utførte flere kraftverk, som utbyggingen av Røldal-Suldal: se blogginnlegg: Sommerens arkitekt er Geir Grung!

Tysso II kraftverk (1967)

Videre tegnet han flere kraftverk mellom 60-80-tallet i Sira Kvirna: Tonstad kraftverk (1968), Tjørholm kraftverk (1973) og Duge kraftverk (1973).

Hydros anlegg på Rafnes (1978)

Administrasjonsbygg for Tyssefaldene (1989)

Det finnes mange transformatorstasjoner rundt om i Norges land som tross er viet arkitektenes oppmerksomhet i like stor grad som kraftstasjonene. Som historikeren Ivar E. Stav skriver i temaplanen Kraftoverføringens kulturminner finnes det lite dekkende litteratur om trafostasjoner – spesielt med arkitekturperpektiv. Trafoer kalles også for innføringsstasjon, sekundærstasjon, understasjon og mottakerstasjon. En stasjon som ikke transformerer strømmen fra et spenningsnivå til et annet,  men bare kobler ledninger til og fra stasjonen, er en koblingsstasjon eller en fordelingsstasjon, og i praksis ikke en transformatorstasjon.

Grung tegnet flere transformatorstasjoner, flere av de regnes som kulturminner i dag – men er i svært liten grad fotodokumentert eller skrevet om.

Smestad tranformatorstasjon

 

«Anlegget består i dag av arkitektonisk påkostede bygninger – fra ulike epoker – som sammen danner et unikt kraftoverføringshistorisk miljø.» (murbetong)

Smestad transformatorstasjon ble bygget i 1922 av Carl og Jørgen H. Berner i samarbeid med ingeniørene Bonde og Normann. Bygningsmassen ble utvidet i 1928 av Jørgen Berner og i 1950 ble det bygget et seksetasjers tilbygg med mange av de like bygningstrekkene som de eldste bygningene. Geir Grung tegnet i 1958 så portalbygget for det som i dag fungerer som Smestad transformatorstasjon og ligger i en stor fjellhall.  Portalen følger den samme japanske inspirasjon vi kan se på Sengjanes og Stanavegen transformatorstasjon i Tyssedal, med konkavformet tak i betong. Dessverre har vi pr dags dato ingen bilder av dette flotte portalbygget.

Geir Grung tegnet så Statnetts administrasjonsbygg i 1976 i hvit betong med enkle, rene konstruksjoner i solide materialer. Bygningene som tilhører anlegget på Smestad er i sin helhet preget av kombinasjonen av 1920-talls arkitektur i sambånd med Geir Grungs 70-tallsarkitektur. Sammen fremstår de som et område med god gjennomtenkt arkitektur fra flere perioder som utfyller hverandre. Les mer i dette blogginnlegget: https://museumsordningen.wordpress.com/2016/06/29/ukens-kulturminne-131/

Andre trafostasjoner, flere ble tegnet sammen med hans kompanjong Georg Greve:

Furuset innføringsstasjon i Groruddalen (1964)

Ullevål understasjon for Oslo Lysverker (1966)

Rodeløkka transformatorstasjon

Senjanes (1967) og Stanavegen (1986) transformatorstasjoner i Tyssedal.

 

 

Bilder over: Ullevål transformatorstasjon. Nyklassisime fra 1924 tegnet av Thorvald Astrup i kombinasjon med Grungs nye tilbygg fra 1966 i front. Foto: Sissel Riibe, 2009.

Kilder:

Sissel Riibe og Henning Weyergang-Nielsen, 2010. Kraftoverføringens kulturminner, NVE-rapp 17:Oslo. http://webby.nve.no/publikasjoner/rapport/2010/rapport2010_17.pdf

Elisabeth Seip. (2009, 13. februar). Geir Grung. I Norsk biografisk leksikon. Hentet 21. juli 2016 fra https://nbl.snl.no/Geir_Grung.

 

 

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s