Ukens kulturminne – Songarør

Nå som sensommeren og varmen slår innover oss er det ingenting bedre enn å skrive et blogginnlegg om snø! Eller nærmere bestemt hydrologisk avdelings arbeid med snømåling på bre.

Ukens kulturminne er en snømåler, eller rettere sagt et «songarør». Denne vet vi svært lite om når det gjelder tidspunkt for bruk og produksjon, men vi vet at den er svært representativ for NVEs virksomhet. Snømåling og snøtaksering er en viktig del av Hydrologisk avdelings arbeid. Snødypet måles ved hjelp av en sonde, og snøens tetthet for å se hvor mye vann som er i snøen, måles med et såkalt «Songarør», som vist på bildet over og under. Røret har en skarp egg nederst som presses ned gjennom snødekket og blir fylt med snø. Deretter veies røret med innhold med en bismervekt. For kraftprodusenter er det viktig med oversikt over snømagasinet ved slutten av vinteren for å kunne benytte smeltevannet optimalt. Hydrologisk avdeling har derfor utført en rekke målinger for kraftverk.

De første dybdemålingene av breer i forbindelse med kraftutbygging i Norge ble utført på Folgefonna i 1963. Arbeidet på breene på 60-tallet var ikke for pyser. Man lå i telt og etterhvert i små hytter på 3×3 meter, og ble til jobben var gjort – til tross for vær og vind. Med medbrakt proviant og uten kommunikasjonsutstyr. Fra midten av 60-årene ble det brukt mange sommerassistenter som bodde på de forskjellige breene og foretok detaljerte breundersøkelser. Det bodde opptil 2 studenter på hvert sted i de små hyttene og var populære sommerjobber for fjellvante studenter som var forberedt på en variert og til tider svært krevende arbeidshverdag.

Hydrologisk avdeling ble opprettet under Kanalvesenet i 1895, det som i 1907 gikk over til å bli Vasdragsvesen. Iskontoret ble opprettet i 1950. Hovedoppgavene var kartlegging av isforhold og registrering av vanntemperaturer i vassdrag. I 50-årene var det stor utbygging av vannkraften og i 60-årene begynte planleggingen av store kraftutbygginger  i områder med store bredfelt. Brekontoret ble som følge av dette opprettet i 1962 og heter i dag Seksjon for Bre og Snø (HB), som ligger under Hydrologisk avdeling.

Snømåling på Hardangervidda 1968
Snømåling på Hardangervidda 1968, foto: Henrik Svedahl
Tetthetsprøve
Memurubreen 1968, foto: Henrik Svedahl

Kilder:

Øystein Aars og Gunnar Østrem (red), 1995, Tiden går – vannet består; Hydrologisk avdeling gjennom 100 år, 1895-1995. Norges vassdrags- og energiverk.

Tove Nedrelid, 2016, NVE i det 20. århundre: Minner fra elv, bre og fjell – og skrivebord. Smakebiter fra NVEs minnesamling.

 

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s