Ukens kulturminne håndtegnet kart

Ukens kulturminne er et håndtegnet kart av Arendal etter Fredrik Christopher Gedde. Kartet er ikke datert, men har påskriften «Croquie af Arendal havn og løb. Forstørret og rettet efter Ingenieur Capitain Purgans Cart». Dette håndtegnede kartet er bare et av flere kart NVE har  i sin samling fra begynnelsen av 1800-tallet og utover.

Kart over Arendal havn
Etter Frederik Christopher Gedde » Croqie af Arendal Havn og Løb»

Frederik Christopher Gedde (1781-1840) regnes som den første sjefen for Kanalvesenet i Norge. Han var kaptein og ingeniøroffiser. I 1813 ble han utnevnt til kanal- og havneinspektør for det «Søndenfjeldske»Norge. Gedde omtales også som en habil arkitekt, spesielt innenfor empirestilen og flere private hus i Halden. Han var havne-, kanalinspektør 1815–29 og fra 1820 også fyrinspektør for hele Norge, med bopel i Tønsberg. Denne stillingen hadde han frem til 1929. I Kanalvesenet hadde han blant annet ansvaret for arbeidet ved Mossekanalen.

For mer informasjon om Gedde eller Kanalforvaltningen opp mot 1814, les Tove Nedrelids rapport fra Grunnlovsjubileet i 2014: «Kanalforvaltningen rundt 1814 – del av en fungerende statsadministrasjon for det norske selvstendighetsprosjektet».

 

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s