Ukens kulturminne – jubileumskopp

 

Ukens kulturminne er en jubileumskopp som ble laget for å feire at hydrologisk avdeling fylte 100 år i 1995. Koppen har bilde av en fossekall som ikke bare er Norges nasjonalfugl siden 1963, men også liker å oppholde seg langs fossestryk, elver og vann året rundt. Fossekallen er derfor også blitt et symbol for vassdrag i Norge. Redet legges alltid ved rennende vann og den livnærer seg av insekter den finner ved dykking i vannet.

Koppen er laget i porselen, med en skål under og dekorert med NVEs logo, der hesten har rett man. Logoen forandrer seg til bølget man i 1998 – se tidligere blogginnlegg NVEs logo – emblemkonkurranse

I tilknytning til jubileet ble det også laget en bok «Tiden går – vannet består: Hydrologisk avdeling gjennom 100 år, 1895-1995». Denne tar for seg utviklingen av hydrologi i Norge og som fagfelt i NVE.

Hydrologisk avdeling oppstod under det som på den tiden het Kanalvæsenet i 1895. I 1907 gikk Kanalvæsenet over til å bli Vasdragsvesen og i 1920 Norges Vassdrags- og Elektrisitetsvesen organisert som en egen etat. NVEs opprettelse regnes fra 1921.

Hovedoppgavene til Hydrologisk avdeling under Kanalvæsenet var trygging av Statens eiendom mot flomskader og elvebrudd – med dette menes prestegårder, sorenskriver- og offisergårder. Ellers var fløting, tørrleggingsarbeider og miljøvern til en viss grad. En stor del av den tidlige virksomheten gikk med på å undersøke om det var tilstrekkelig med vann til å bygge sluser og kanaler.

Ingeniør Ingvar Kristensen, avdelingens første sjef, var i 1898 på en stipendreise til Wien der han studerte hydrologi. Her fikk han kjennskap til ulike hydrologiske måleinstrumenter, blant annet vannstrømningsmåleren – eller Flygel som det også heter.

Hydrologisk avdeling har siden opprettelsen vært en viktig del av NVEs virksomhet og fortsetter å være det i fremtiden.

Kilder:

Foto av Fossekallen: Thomas Kraft, Wikipedia commons. Lastet ned 05.10.2016

Øystein Aars og Gunnar Østrem (red. nytrykk 1996), «Tiden går – vannet består: Hydrologisk avdeling gjennom 100 år, 1895-1995», NVE:Oslo.

 

 

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s