Ukens kulturminne – håndkolorert tegning

Ukens kulturminne er en håndkolorert oversikt over forbygninger av faskiner i Lærdalselven. Påskrift: Normaler for Reguleringsværker i Lærdalselven. Tegningen, som vi antar ble laget på 1880-tallet, viser «sænkfasin, faskinpakværk, faskinpakværk i to omfar, gumpenbergsfaskinpølser, flætværksgjærde og faskingjærde».
normaler-for-reguleringsvaerker-i-laerdalselven
En forbygning, eller sikringstiltak som det kalles i dag, er definert som et byggverk som sikrer areal som ligger til elva mot skade fra flom og erosjon. Disse kan bygges langs en eller begge sider av elva.
Erosjonssikring er tiltak som sikrer mot at vannet graver seg ned i elvebunn- og sider og kan bygges av mange ulike materialer som stein, tømmer, sammenbuntede kvister, levende vegetasjon, metallspunt, betong, tekstilmatter og steinfylte nettingkister.
Faskiner er omtalt i skriftlige kilder så langt tilbake som  til 1700-tallet. Innretningene beskrives som «pølser» bestående av kvister eller steiner som er surret sammen ved hjelp av mindre kvister eller annet materiale. På steder hvor det ikke var tilgjengelig stein eller det var løs grunn, kunne det bygges opp sikringer med faskiner.

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s