Guttene på Bastøy – glimt fra NVEs fotoarkiv

Utlegging av jordkabel, Bastøy. (Ca 100 skoleelever)
Utlegging av jordkabel, Bastøy. (Udatert)

Bastøy i Oslofjorden, mellom Horten og Åsgårdstrand, var lenge kjent som en idyll, med rik flora og fugleliv. Navnet fikk øya fra den gode tilgangen på bast – råstoffet for å lage tau i gamle dager.

Bastøya ble solgt til staten i 1898 og Bastøy skolehjem ble etablert og innviet 1900. Skolehjemmet skulle huse gutter med spesielle utfordringer med tilpasning og adferd, ofte med bakgrunn fra omsorgssvikt, fattigdom og vold i hjemmet.

Det var lite som kom frem i offentligheten om hvordan guttene hadde det og i det hele tatt om livet og driften på skolehjemmet. Allmenheten, inkludert journalister og pårørende, ble nektet adgang. Allerede i 1907 kom det vitnesbyrd om tilstander med brutalitet og mishandling på Bastøy, men dette resulterte ikke i særlig bedring av forholdene.

Transport av jordkabel, Bastøy
Transport av jordkabel, Bastøy (udatert)

Allerede utsatte og sårbare gutter ble også brukt til tilnærmet slavearbeid. I årsmeldingene fra Bastøy skolehjem het det at guttene deltok «med liv og lyst i arbeidet». Virkeligheten var en annen. Hoveddelen av arbeidet var drift av gården, men som bildene viser, kunne guttene også bli satt til annet arbeid. Ved utlegging av kabel (som på bildene) kunne man bruke opptil 100 skolehjemsbarn. Dette kan indikere at også lokalt næringsliv kunne benytte seg av den «gratis» arbeidskraften på Bastøy.

Skolehjemmet ble nedlagt i 1970, men lokalene og området er senere brukt til alkoholikerhjem og fengsel.

 

Kilder:

Wikipedia

Yngvar Ustvedt: «Djeveløya i Oslofjorden» (2000)

 

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s