Ukens kulturminne – postkort fra Niagara Falls

Ukens kulturminne er en kuriosa i vår samling. En av seksjonens engasjerte samlere kjøpte en gang dette postkortet på auksjon og har nå donert det til gjenstandssamlingen i Museumsordningen.

0111_001postkort-forside

Postkortet viser bratte is- og snøkledte fjellskrenter ved siden av en bygning koblet til et rør som strekker seg oppover fjellskrenten. Røret kan være den kjente Biddle stairs, en trapp bygget av Nicholas Biddle i 1827 for at turister skulle komme seg ned fjellet. En folkemengde står samlet foran bygningen, og flere mennesker gleder seg over de snødekte skråningene ved å klatre og ake eller stå på ski. Postkortet har påskriften «No.908 Ice Mountain, Niagara Falls.»

På baksiden er kortet stemplet både med det amerikanske flagg, et stempel der det står «Niagara Falls sep 17, 2- PM, IS 09, N.V. og et frimerke der det står «U.S. Postage, one cent» Stempelet antyder at postkortet er fra 1909. Postkortet er produsert av  Nicklis Co.

Frimerket på baksiden er et grønt US. Postage stamp med portrettet av Franklin i sideprofil avbildet i en oval ramme. Frimerket var en del av en serie med frimerker av Washington og Franklin som ble produsert mellom 1908 og 1922.  Mellom 1908 og 1911 ble disse frimerkene spesifikt produsert med olivenblader rundt den ovale rammen, mens frimerkene med bilde av Washington etter 1911 ble produsert med eikeblader. «One cent» er bare fullt stavet ut i eksemplarene som er produsert i 1908, 1909 og 1910. Etter dette brukte man tall for å symbolere hvor mange cent eller dollar frimerket representerte.

Påskriften i løkkeskrift leser: «I start for the “state Fair” at Syracuse on Sat. Wish you were with me. Regards to all. «Etter dette kommer det en hilsen som er vanskeligere å tyde. (kanskje noen av våre lesere klarer det?)

Postkortet er adressert til Mr. Arthur Schweikert, 15 . East End ave. Ny. City

Fremveksten av postkort

Det første produserte postkortet sies å ha blitt produsert i Storbritannia i 1872. I 1889 dukket det også opp postkort som viste Eiffeltårnet i Paris. Postkortindustriens masseproduksjon nådde sitt høydepunkt på  begynnelsen av 1900-tallet, noe som lot seg muliggjøre av den bratte utviklingen av trykkekunsten mot slutten av 1800-tallet. Utover 1900-tallet ble postkort den vanligste måten å sende et minne fra en reise eller opplevelse til venner og kjente. Spesielt eksotifiserende fotografier av mennesker fra britiske og franske kolonier, verdensutstillinger eller nyhetssaker utgjorde hovedtyngden av motiver. Postkortet fra Niagara Falls viser et idyllisk scenario der mennesker samles for å leke i snøen.

Kilder:

https://en.wikipedia.org/wiki/Washington-Franklin_Issues oppsøkt: 11.01.2017

http://www.arthistoryarchive.com/arthistory/photography/History-of-Postcards.html oppsøkt: 11.01.2017

Geary, C.M. og V-L. Webb (red.), 1998, Delivering Views: Distant cultures in early postcards, Smithsonian Institution Press: Washington.

Reklamer

En kommentar om “Ukens kulturminne – postkort fra Niagara Falls

 1. I disse klimatider må vi si det var mye is i fossen til å være midt i september!!
  Det er antagelig også fra den amerikanske siden av fossen.
  Avslutningen på kortet leser jeg som dere:
  «Regards to all!» (g synes å være blitt skjult av stempelet!?)

  Avsender er imidlertid ikke lett å tyde
  «Travelling» (første ordet her er ikke lett å se, men kan kanskje være «De reisende»?)
  «Larry &» (kunne også ligne på Harvey – men har mest tro på Larry. Krysset på «L» er også vrient, men antas å være en korrektur rett og slett.)
  «Lizzie» – synes å være siste avsender.
  mvh pcb

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s