Ukens kulturminne: nivellerkikkert

Ukens kulturminne fra gjenstandssamlingen er utstyr til nivellering. Nivellering regnes som den nøyaktigste form for høydemåling. I forhold til et felles horisontalt nivå bestemmes høydeforskjellen mellom to eller flere punkter, hvor man ønsker å kjenne absolutte eller relative høyder. Som med flere av gjenstandene i samlingen vår vet vi ikke så mange detaljer om opprinnelse, eller bruk, men vi vet at gjenstanden antagelig ble anvendt på begynnelsen av 1900-tallet.

nivelleringsinstrumentnivelleringsutstyr-2

Nivellerkikkerten, eller teodolitt som den også kalles, ligger forsvarlig plassert i en trekasse med lærrem, som gjorde det enkelt å ta utstyret med seg i felt. Hver del har sin egen tilmålte plass i trekassen og må legges helt riktig for å kunne lukke lokket. På lokket er det også skrevet inn «Ulsberg», som kan være navn på brukeren av utstyret, eller området Ulsberg. Et tilhørende stativ finnes også i samlingen.

Nivellerkikkerten er lakkert i sort metall med messingdetaljer. Den har påmontert en libelle på toppen. Merke fra produsent er ikke lesbart. Blant NVEs samling av nivellerkikkerter, teodolitter og annet oppmålingsutstyr, virker Wild Heerbrugg fra Sveits å være den best representere utenlandske produsenten. Foruten dette merket har NVE også nivellerutstyr fra Sigurd Baalsrud, Gundersen & Løken og Zeiss.

Vassdragsnivellement ble utført fra midten av 1800-tallet, men ofte i privat regi, frem til en mer systematisk nivellering av norske vassdrag i 1907 utført av Hydrologisk avdeling i NVE. Den første samlede oversikt ble utgitt i 1921, som igjen ble samlet under en serie kalt «Eldre vassdragsnivellementer» i 1925. Denne serien gir en god oversikt over fallforholdene i vassdragene. I nyere tid er vassdragene blitt presisjonsnivellert og nivellementene opptegnet på nytt (Aars og Østrem, 1996).

Bildene under gir et innblikk i hvordan denne type feltarbeid ble gjennomført og dokumentert.

Vastsfjorden
«Skargårdhagen, Søndre». Nivellering. Foto: 08.07.1926, NVEs arkiv
Topp første foss i Olmhuselv
«ca 1 km fra Opdalselv». Nivellering. Foto: 08.09.1920, NVEs arkiv

 

Vi vet som sagt lite eller ingenting om flere av gjenstandene i samlingen vår og tar gjerne i  mot kommentarer, rettelser eller råd fra erfarne fagfolk på emnet.

Kilder:

Øystein Aars og Gunnar Østrem (1996). Tiden går – vannet består: Hydrologisk avdeling gjennom 100 år – 1895-1995.

Sømod, Thorbjørn. (2009, 14. februar). Nivellering. I Store norske leksikon. Hentet 23. februar 2017 fra https://snl.no/nivellering

Reklamer

4 kommentarer om “Ukens kulturminne: nivellerkikkert

      1. Jeg har også en. Hadde vært gøy å sett bilde vist du har mottatt. Mvh Trond

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s