Transformatorarkitektur – Arkitektfirmaet Guttorm Bruskeland

Rud Bærum Bruskeland 1
Rud transformatorstasjon, Guttorm Bruskeland AS. Foto: Ivar E. Stav/NVE, fra Kraftoverføringens kulturminner

 

Fra slutten av 1950-tallet kom betongens glansperiode, også kalt brutalisme, med utgangspunkt i det franske begrepet beton brut (rå betong).  Brutalismen tilsa at grunnplanen skulle formidles i eksteriøret, strukturen i bygget skulle være tydelig, materialene skulle utnyttes i sin opphavelige tilstand – og overflatebehandlingen reduseres mest mulig. Samtidig ble det også introdusert ny bygningsteknologi der prefabrikkerte betongelementer ble montert direkte på brygningsplassen.

En av de mer kjente norske arkitektene blant kraftverksarkitektur fra denne perioden er Geir Grung. Sammen med Georg Greve tegnet han flere kraftstasjoner og transformatorstasjoner utover 1960 – og 70-tallet.

Et arkitektfirma som kan sies å ha hentet sin inspirasjon fra brutalismen er arkitektfirmaet Guttorm Bruskeland AS, ved Jon Bruskeland. Han har stått for en betydelig produksjon av transformatorstasjoner over lengre tid flere steder i landet utover 80- og 90-tallet. Arkitekten viser stor variasjon i materialbruk, utforming og miljøtilpasning. Et eksempel på brutalistisk arkitektur laget av Guttorm Bruskeland AS er Rud transformatorstasjon som ble bygget i 1981-83 i lett skrånende terreng i utkanten av et næringsområde. Arkitekten søkte å gi bygget et dynamisk og kraftfullt uttrykk, med en form som avspeiler strømmens vandring gjennom huset fra den griper fatt i luftledningene og til den går ut i jordkablene.

Transformatorstasjoner er et lite utforsket bygningselement i norsk kunsthistorie. For mer informasjon se «Kraftoverføringens kulturminner», NVE – 2010.

Rud 5
Rud transformatorstasjon, Guttorm Bruskeland AS. Foto: Ivar E. Stav/NVE, fra Kraftoverføringens kulturminner

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s