I armgang over frådende vannmasser – glimt fra NVEs fotoarkiv.

Armgang over wirebro over Nordelva
Foto: Per Sloth Carlsen 1967

Den danske kunstneren Per Sloth Carlsen var i sin ungdom en av sommerassistenene som hjalp NVE med å måle norske isbreer. I Skjomen, Narvik i 1967 og på Folgefonna i 1968 tilbrakte Sloth Carlsen to somre han så på som en ”dannelsesrejse gennem lyst og nød i mange måneder i denne kolde, hvide isverden”.

Han publiserte en bok fra sine opplevelser, og i den forteller han blant mye annet om et skrekkens møte med en såkalt wirebro over Nordelva i Skjomen:

”Der er dog et sted på turen hjem, der den første gang ikke får ret mange scorer på positivlisten. Et sted, som jeg i den grad tolker som et monument over en skide arrogant ”norsk nordmand fra Norge”. Det er en wirebro over Norddalselven, vi skal hen over i armgang en halv snes kilometer oppe i dalen, hvor skoven tynder ud. Bro og bro er vel så meget sagt. Men altså den bro skal man over med alle pakkenellikerne og uden at miste noget ned i fossen, der dundrer af sted under en. Det er naturligvis logisk, at wirerne skal være spændt ud på det sted, hvor elven er smallest, og det er et sted hvor den for fuldt orkester klemmer alle sine kalorier gennem et 10meter dybt, ca. 20meter bredt skår i fjeldet.

Da jeg første gang går i armgang over de buldrende vandmasser og dårligt nok har kontakt med den nederste wire til fødderne, fyldes jeg af retfærdig harme over de folk fra Vassdragsvesenet, der har lavet den bro.”

 Kilde:

Per Sloth Carlsen (2010): Mens isen smelter

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s