Dammer som kulturminner

NVE skal skaffe god oversikt over vassdrags- og energisektorens kulturminner som grunnlag for vurdering av kulturhistoriske verdier innenfor sektorens ulike anleggskategorier. Som ett tiltak innenfor denne rammen er det planlagt kartlegging og vurdering av dammer som kulturhistoriske byggverk.

Prosjektet «Dammer som kulturminner » har som mål å presentere et utvalg nasjonalt bevaringsverdige dammer i Norge. Prosjektet må fremskaffe en tilstrekkelig omfattende oversikt for å kunne utpeke ulike damtyper som av kulturhistoriske grunner bør tas vare på for ettertiden. Dette gjelder enten de fremdeles er i bruk eller ligger som etterlatte byggverk i terrenget. Prosjektets oversikt, og etterfølgende evaluering, er nødvendig for at kulturminnehensyn skal kunne tas for eksempel ved behov for fornyelse. Formålet er også å skape større bevissthet om dammers kulturhistoriske aspekter og verdier.

Dammene med tilhørende anlegg representerer en viktig del av den industrielle historien i Norge. De utgjør et fundamentalt element i mange typer helhetlige anlegg. Ett eksempel er dammer konstruert for å muliggjøre fløtning av tømmer; ett annet er dammer som magasinerer både drikkevann og vann til kraftproduksjon.

Eventuelle spørsmål rettes til:

Helena Nynäs, kulturminnerådgiver (NVE)
tlf. 22 95 92 97
epost: hmn@nve.no

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s